Monday, 9 April 2012

Sinopsis Versus by Hlovate




Pembuka kata bicara,
                     Assalammualaikum w.b.t




Lumrah manusia bile kita dah banyak kali terbaca cerita bagaimana seorg yg jahat berubah jadi baik akhirnya. Random situations kerana jatuh cinta, dia berubah dan menjadi baik. Untuk korang yang ade niat untuk berubah more good batter, jom layan the best of novel VERSUS create by HLOVATE. Bagi aku kipas susah mati HLOVATE perbezaannya amat terasa ketika membaca VERSUS kerana Hlovate bukan saja bercerita how Minn and AO berubah dari ta bape baik kepada baik dan daripada baik kepada LEBIH BAIK, malah HLOVATE juga menceritakan bagaimana dorang melalui transformasi tu. How they make it to get 'BAIK' tu. Memang banyak kehendak nafsu yg dikorbankan demi sesuatu yg jauh lebih baik. Membuatkan benak fikiran aku rasa yg aku ni bukan dalam kategori baik pun. Mungkin dlm kategori ta berapa baik. Just be humbled.








...Hikayat Alam Street...







Dalam menceritakan perubahan ke arah hidup yg lebih Islamic, 
kisah cinta terpendam 
antara Minn dan AO
  sangat awesome and menarik membuad aku mahu ikut seperti perjalanan hidup dorang 
and want to know how dorang boleh kawin akhirnya seperti yg kita baca dalam Ked's Story 
(3 ceritera dlm sebuah Pelangi).
 Kisah cinta yg membuad kita berfikir, adakah kita bersedia untuk cinta sebenar-benarnya. 
Cinta ALLAH dulu sebelum fall in love with someone, right ??














Gaya bahasa Hlovate
menjadikan naskhah ini mudah dihadam golongan muda & remaja. 
In a way, 
dia mengajak kita sama-II berubah. 
Inilah cara penulis mengumpul pahala dalam berkarya. 
Bila terdetik saja di hati pembacanya utk berubah ke arah kebaikan, 
maka pahalanya sudah dikira. 
Alhamdulillah moga-II ramai yg berubah ke arah yg lebih baik termasuk aku, insyaALLAH. =)






I
"Please Minn. 
Bukak tingkap bilik you."
"Huh?"
"I'm freezing right outside your window. 
On the roof."
Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
"You what?"
"No kidding. Please..." 
balas Ashraff Omar
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. 
Putus fius ke apa mamat ni.
"Enough of your tricks, AO."
"Minn, I'm dead serious."
Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.
"Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?"



 II
"Not a step away from that spot, AO." 
Keras suara Minn Edina.
"Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you."
"Back. Off."
Ashraff Omar akur. 
Langkahnya ditarik kembali ke belakang.
"I tak memaksa. 
I cuma meminta. 
I like you. 
I really really like you. 
I want to give us a chance. 
Permintaan I bukan untuk you terima I sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. 
For us. 
Boleh you bagi I peluang tu?"
Hujan masih belum berhenti.







VERSUS
Hikayat alam street...
Bukan mudah nak berubah dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghahap TUHAN..
Kalau nak berubah from what we were,
it'll be hell to pay as a manner of speaking.
Sebab segalanya dah terasa jadi darah daging,
dan
untuk mengubah hakikat tu bukan mudah.






5 comments:

  1. nOthing to say about this entry..
    but i know u 'ikhlas' to create this entry..
    i know what u feel ur inside even through i dont know about this novel..
    i understand what u want to deliver to us..
    thank for sharing something :)))

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum w.b.t ~

    Truthly , aku dah beli novel ni lama dahh ~ tapi sampai sekarang masih lagi tidak mampu untuk menghabiskannyaa ~ Mungkin sebab takde minta nak membaca novel ni berbanding novel Lawak Kampus ~
    anyway , nice for U to review about this ~
    keep it up !

    ReplyDelete
  3. one day all both of u will feeling ape yg aku rse kn..
    btw tqvm peeps bout yours comment. ~

    ReplyDelete
  4. saya dah baca dah novel ni, mmg terbaik!!! best!!! sgt2 tersentuh as mereka yg asalnya alpa dgn duniawi boleh berubah...

    ReplyDelete