Monday, 26 March 2012

Just A Memory


Bibir mengukir senyum tawar di bawah sedar, 
dan mata terasa hangat tiba-II..
kenangan atau memori bermain di ruang legar mindaku..







                  Assalammualaikum w.b.t



Contengan hidup yang dituliskan tanpa perancangan untuk kenangan masa depan, 
ada senyuman dan ada rasa bosan.. 
Itu namanya PERJALANAN KEHIDUPAN.. 
Lumrah.
Entry aku kali ini mengisahkan tentang cerita lama. 
Tetapi cerita lama yang ada kisah luka yang boleh tercalar balik kerana memori.... 
Sahabat?? 
Aku mempunyai 3 orang sahabat yang aku anggap seperti kaki-II 
TRANSISTOR 
(Emitter, Collector, Base). 
Saling memerlukan, saling memahami, saling berkongsi kisah suka duka.. 
Mungkin??..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Base Emitter Collector



A transisitor is a semiconductor device used to amplify and switch electornic signal and power. It is composed of a semiconductor material with at least three terminal for connection to an external circuit. A voltage or current applied to one pair of the transistor's terminals changes the current flowing through another pair of terminals.  A bipolar transistor has terminals labeled base,collector, and emitter. A small current at the base terminal (that is, flowing from the base to the emitter) can control or switch a much larger current between the collector and emitter terminals. 



Transistor 


Watak mereka : Aku sebagai Collector
             : GENTZ sebagai Emitter
             : Tentera sebagai Base

Emitter sangat rapat dengan Collector dan Base kira orang tengah antara mereka. Base kira power character la dalam cerita nie..  Bile Emitter dengan Collector bersengketa, Base ber’function meng’ok kan dorang, bile Emitter dengan Collector bersuka ria dorang tapenah lpe akan Base. Ingat mse tu Base lapar gler tade orang yang nak di ajak teman makan dan kebetulan Emitter Collector pegi meng’date, so why not Base ta bole join an, nama pon kaki-II Transistor (saling memerlukan, saling memahami) Port maket bagi dorang untuk membatak Deknon, ChickenChop Hutan Bandar or Taman U, Mat Dollah Centre.. Tapi kekadang Base Emitter ni siot jugak membatak ta ingat Collector, Emitter bedal 2 CGB kt Mat Dollah, Base payong sebab time tu saat-II akhir Base kat dunia luar, after tu Base terpaksa masuk ke kerak bumi berkhidmat untuk Negara. Come on la Base!!




Base sedia berkorban !!






Time Base buad keputusan memlilih untuk meneruskan hidup dengan keputusannya, Collector ade gak bagi advice, pikir masak-II.. Bagi Collector sedangkan batu yang keras pon boleh pecah and keluarkan air, inikan pulak hati manusia ditangan ALLAH untuk diubah jadi lembut dan cair. Tapi malangnya, Base tetap dengan jawapannya.. Collector cuma risaukan Emitter ble Base tade nanti.. Yela Base tu umpama nadi kepada Emitter, ketika itulah, sekarang ni tataw pulak.. Hmmm.. The human heart is always changing, right??
Andai itu takdirNYA, boleh mengubah segalanya.. Banyak perubahan telah berlaku termasulah hati, perasaan, sikap dan segalanya selepas Base berlalu pegi.. Base, Emitter dan Collector ta seperti dulu.. Hmm, memori.. Rasanya bukan memori yang terbitkan sedih yang membunuh, tapi bukan juga memori terbitkan harapan yang buad diri ni nak terus hidup. Memori yang membuadkan diri jadi statik ta bergerak, stuck seketika, yang itu mungkin.. 





                                                               Talking is nothing, doing is something.




Untuk rasa sedih atas kehilangan, tu lumrah kan? Untuk rasa keliru dengan apa yang jadi, tu pon lumrah kan? Untuk rasa yang segala benda macam ta make sense sangat, tu pon lumrah kan? Rasa kehilangan tu bukannya boleh hilang dalam masa sehari dua. Setahun pon belum pasti. Tempoh untuk rasa hilang dalam jangka masa seumur hidup pon ta boleh nak dijanji.   




                                              Just a memory...                                                              




2 comments:

  1. Dear fwenz..
    believe that ape yang dah berlaku pasti ada hikmahnya..
    if these is not fare fOr you,,believe that Allah was plan your fact that better for yOu dear..
    plez dear,,dont give up !
    Allah will never forsake you !

    ReplyDelete
  2. i know peeps..
    this entry just to story about the old memory..
    memori yang membuad kan otak aq stuck seketika...
    btw, thx ur advice n comment.. !!

    ReplyDelete