Wednesday, 29 February 2012

pentingnya KAWAN macam kaki IC 555 TIMER

.
.
.
.
.

Assalammualaikum w.b.t

Pernah tengok rupa IC macammne??
Bagi budak-II engineering se'level  macam aku
mesti dah biase kan dengan 'binatang' nie tapi
bagi non-engineering tu jangan salah anggap aku bukan nak
story pasal IC kad penggenalan korang pulak,
kalau ta tahu rupa IC macamne tu yang kat atas tu..





Itulah jenis IC 555 TIMER.. 
Function for the component used in a variety of timer, pulse generation and oscillator applications.






So kalau korang nak create sesuatu projek yang
melibatkan timer korang kne guna IC nie.
Setiap kaki mempunyai function tersendiri and each the kaki
saling berkait antara satu sama lain.
Nak senaraikan functions kaki-II IC tu letih gak nak menaip,
so korang rajin-II lah search internet jep cari sendiri.. :)









Contengan aku kali ni nak cite tentang kawan 
yang berkait jugak macam kaki-II IC.. 
kalau salah satu kaki IC tu broken, 
each kaki-II lain pon turut terlibat termasuk lah projek yang korang buad, 
ta kan berfungsi. 
Macam tu jugak kawan, 
kalau each other dari mereka tengah susah or broken sesuatu perkara, 
mesti yang lain turut terasa jugak.. 
Bagi aku kawan amat penting, 
dengan dia aku boleh berkongsi susah senang bersama.. 
Sakit dia aku terasa, 
sakit aku hmmm~ 
kau rasa kan?? 
Seorang kawan yang ikhlas ta akan menyembunyikan sikap sebenarnya, 
kalau ade yang salah dia menegur, 
kalau dia yang salah cukup ikhlas memberikan kata maaf.. 
Senang cite kawan yang terbaik dia sentiase ikhlas dalam persahabatannya, 
ta penah meminta malah ikhlas memberi.




Hmmm~~
entry aku kali ni bukan menyentapkan diri korang
tapi aku nak luahkan perasaan miss aku kat sorang sahabat aku yang bernama
Gentz
( bukan nama sebenar hanya nama dalam dunia khayalan aku )..
Sumpah aku ta penah buang kau dalam hidup aku tapi
semua ni takdir yang membuad kan aku bla dari hidup kau..
Kau umpama kaki IC dalam diri aku..
Kau sakit aku risau bagai nak rak,
kau susah aku sedaya upaya nak buad kau senang,
kau kentot aku kentotkan kau balik,
kau nagis aku pulak yang tersentap tapi ble kau bahagia....??
Aku amek keputusan nak jauhkan diri dari hidup kau sebab
aku pikir ade kaki IC yang lain yang boleh buad kau berfungsi,
right?



One can become a million,and a million can become one.
THE END





SINOPSIS CONTENGAN JALANAN

......Dua contengan dalam satu coretan....
....Contengan pengalaman perjalanan cari Tuhan...
I - Fend
Namanya Affendy. ‘Fend’,jika dipendekkan untuk panggilan. Umur baru hampir masuk usia mengundi. Bergelar pelajar fotografi yang dunianya hanya berpaksikan lensa dan warna. Dan muzik! Dia gitaris merangkap vokalis Creepy Hues. Definisi hidupnya mudah. Selagi ada warna dan irama,itu namanya bahagia. Hinggalah dia bertemu dengan Amalia. Sepotong ayat daripada gadis itu membuatkan erti hidup yang difahaminya selama ini hilang makna.

Kisah ini adalah contengan pengalaman Fend sepanjang dia cuba menyusun semula kamus hidup. Contengan kisah perjalanannya di celah-II sesak kota Kuala Lumpur. Contengan kisah perjalanannya dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis. Contengan kisah perjalanannya melangkah benua dari Malaysia ke Australia. Kerana mahu mencari erti. Kerana mahu mencari ‘Affendy’.
Contengan pengalaman Fend yang mahu mencari erti, mencari ‘Affendy’
II - 
Namanya Ku Kamaruzzaman. Dipendekkan menjadi K² untuk teman-teman. Dia teman Fend. Pelajar Creative Studies. Drummer untuk Creepy Hues. Paksi hidupnya hanya satu: seni. Perkara lain boleh ditolak tepi. Hidup itu mudah, tidak perlu mencari susah. Namun erti itu mula berubah arah selepas kematian seorang teman. Tambah dikusutkan dengan perubahan Fend yang seolah-olah tersampuk badi krisis pertengahan usia. Kembaranya ke Australia untuk menemani Fend dirasakan hanya sebuah percutian. Kembaranya ke Tanah Seberang di negara jiran yang membuka pintu hati dan mata untuk melihat dunia dari sudut berbeza.

Kembara seorang K² melihat dunia dari sudut berbeza.







Brade Love..?? Eeuuwww


  Assalammualaikum..



kali nie aku nak create satu contengan cite yang agak mengedikkan yep.. Kisah nie berlaku malam tadi masa aku tegah lepak dengan dak-II housemte aku.. Then salah sorang dari ktorang ngadu lapar, pe lagi maksud dy nak membatak la an.. Nak jadikan cite aku pon setuju jela an nak join even aku sebenarnya dalam proses mendietkan diri tapi ta lost gak babat dibadan... Hampeh... So, dengan lincahnya ktorang bersiap then menriderkan diri menuju ke warong untuk membatak.. Bla....bla.....bla.......



Continue pada title contengan aku,
lepas je balik membatak,
aku dapati motor aku kotor gler,
busuk siakk aku tengok..!!
Perhh nampak sangat pompuan malas..
Haishhh..
Aku pon ajak la salah sorang member temankan aku nak basuh motor..
dah kalau kat luar rumah tu macam-II bunyi boleh dengar,
so nak mengelakkan diri dari terdengar bunyi-II yang nonsense
aku pon buka la radio guna handpohe yang ta bape nak market
sangat asalkan dy berguna untuk aku, s
ayang kau J10i ( sambil membuad muka )..






Selalunya kalau pepagi aku layan station radio Era.Fm, 
layan JOHARA.. 
Hahahaha berdekah siakkkk, 
yeye pon adoii... 
So malam tu aku try layan Era jugak, 
try usha Era time waktu malam macammne pulak.. 
Kebetulan pulak, 
time tu tengah keudara topik 
Brader Love.. 
Function Brader nie menyetelkan prob pemanggil yang tengah broken love.. 
Hmm tergolongkah aku?? 
Teettttt.... 
Nak jadikan cite, 
adalah sorang minah ni buad panggillan mengadu prob dy. 
Minah nie dah in love kat sorang mamat merangkap member dy jugak. 
So dy beranikan diri luahkan perasaan dy kat mamat tu yang dy da in love kat mamat tu.. 
Malangnya mamat tu anggap member-II jek dan mamat tu hilangkan diri macam tu jek after minah tu luahkan perasaan dy.. 
Sudahhh.. 
Aku create mengikut minah tu cite la an.. 
Sambil-II sental tayar motor, 
aku dah menggeleng-IIkan kepale dengar perwatakkan minah nie yang merendahkan diri dy sendiri.
 Brader tu pon try coolkan minah tu and buad panggilan call mamat tu untuk menyetelkan prob minah tu.. Fuhhh..

Brader : hello,boleh bercakap dengan ***** .. Aku Brader Love dari Era..
Mamat  : yea saya yang bercakap.
Brader : nie member kau nama ye ******, ade luahkan perasaan dy tapi npe kau tolak and hilangkan diri
             macam tu je? Kesian aku tengok dy yek-II ske kat kau. Kau pon bukannya hensem sangat pon kn,, 
             Hahaha !!
Mamat : Sebab saya ta hensem la saya tolak dy, lagipon saya memang aggap dy kawan ta lebih pon. Npe dy                     susah sangat nak paham..
Brader :ok macam nie lah kau berterus terang je dengan minah ni. Dy pon sekarang tengah on-air nie.
Mamat : Hello awak, saya memang aggap awak kawan je ta lebih pon dari tu.. Tolong la paham, saya ta de                   hati pon kat awak, cume perasaan kawan je..
Minah : Tapi kenape awak terus hilang macam tu je, saya betul-II ikhlas ske awak...
Mamat : sorry la, tapi betul saya hanya aggap awak kawan je ta lebih..
Minah : ( dy mula cakap meleweh sampaikan aku dengar pon macam nak termuntah.. Murah siakk pompuan nie, buad malu kaum jek )
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Then brader tu pon mencelah maybe dy pon rase ape yang aku rse kot..
Brader tu pon malas nak layan just cakap prob minah tu
setel sebab mamat tu dah berterus terang..
For the conclusion this story,
sepatutnya pompuan tu janganlah sampai nak merendahkan diri dy untuk laki tu.
Memeh aa ta salah kalau perigi cari timba asalkan pandai-II aa
dy bawak diri dy jangan sampai nak merendahkan martabat dy kalau laki tu dah tolak..
Agak-II la kawan,
awok tu pompuan jual mahal aa ckit baru la laki rse tercabar nak dekat dengan awok..
Ta gitu??
Hmmm....
manusia-II...









Sunday, 26 February 2012

Aku Budak Engineering



Assalammualaikum...
-
-
-
Attention please !!!
Selamat datang ke dunia khayalan aku,
tu pon kalau korang follow la an..
Aku tergerak hati nak jadi budak  blogger mcm korang..
So inilah kisah coretan luahan dunia khayalan aku...


Aku Budak Engineering, 
 untuk maklumat korang tulah profile aku.. 
terlebih dahulu sorry kalau kat sini aku lebih selesa guna bhase sempoi, 
nama pon blog, 
so ikut suka aku la kan.. :)
.
.
.
Ayat aku,
bahasa aku ta la sehebat novolis-II ataupon sasterawan negara,
hope mane yg tlebih or tkurang tu buat-II ta taw jela keyh..
hahaha
hmmm,
 rase tu je kot mukadimah yg mampu aku nk tiap..
sekali lg Ahlan wahsalan ke dunia aku yg serba kekurangan ni..
Aku cuma makhluk-NYA,
jadi mesti ta penah terlepas dari khilafNYA kn...
Wasalam.....