Tuesday, 15 May 2012

Sinopsis Rooftop Rant by HLOVATE...


Contengan mula berdebu, suram dengan tiada new entry. Karya Hlovate menjadi ratapan permulaan jari jemari menekan keyboard BenQ yang banyak berjasa pada aku...

Assalammualaikum w.b.t...




Nak berubah memang mudah, tapi nak istiqamah ta semudah nak berubah, a little intro conclusion dari Rooftop Rant yang dapat aku simpulkan setelah mentelaahnya. Seyez bila korang mentelaah story nie membawa korang meneroka satu tempat Rooftop atas bumbung sebuah bangunan , aku ber'imagine tempat yg agak usang but menenangkan... Di rooftop itu, ada 2 manusia has different background but mencari sesuatu yang sama iaitu kedamaian~






Rooftop Rant-Hlovate




Akui aku pegikut agak terlewat dengan karya Hlovate ni tapi maybe ada hikmahnya aku mula jadi kipas susah mati Hlovate after broken love. Sedikit sebanyak semangat and diri dekat pada yang SATU ! Alhamdulillah~ Continue for the synopsis this novel, mengisahkan watak yang dapat aku tafsir tentang :




JADE : lelaki yg minat pada komik dan seni, sering mencari ilham di rooftop tanpa mempedulikan hal orang lain. Pilot Shaker dan sketchbook di tangan menjadi teman setia selama ini. Bagi parents nya meanggap Jaded tiada masa depan tidak seperti abang dan adiknya.Mak Jade anggap dengan jual buger kat tepi jalan lagak seperti orang yang tade masa depan tapi bagi Jade hasil duit buger tulah modal untuk dia membeli barang-II yang parents nya takkan belikan. Hidup penuh dengan berdikari~





TRISY : seorang gadis anti-sosial, yang mengalami tekanan kerana masalah dalam keluarga,terjebak dengan penggunaan pil-pil hingga ke satu tahap ingin membunuh diri. 
Tapi takdir Ilahi, dia dipertemukan dengan Jade,
 mentafsir Jade sebagai the Jaded Jade in the Middle, lelaki yang mula menyelamatkan Trisy ketika dia pengsan yang kemudian menjadi satu-satunya sahabat kepada Trisy. 
Bermula di situ mereka mula mencari erti hidup dan berusaha untuk terus cekal untuk meneruskan langkah.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Kisah persahabatan dorang membuadkan mindaku stuck seketika cuma pada GENTZ.
 Ada apa tentang kawan? Bagi aku kawan ialah seseorang yang kte selesa dengan dia. 
Yang kte feel akan terima kte seadanya. 
Good and bad yang akan berdiri sebelah kte even taufan Andrew datang nak sapu, even come hell or high water. 
GENTZ, miss kat kaw a big time!! Sumpah miss nk bergurau dengan kaw n kena-II kan kaw. 
Rooftop Rant mengingatkan aku pada GENTZ seketika.







Kerana takdir mereka berjauhan,namun dalam tempoh tersebut mereka kenal TUHAN..







Sometimes, when nobody gives a damn when you're crying, you'd better start laughing. Though bitterly~
Berpisah untuk mencari erti hidup dan identiti diri. 
Berhubung melalui penghantaran surat lagak seperti story cintan cantun orang dahulu kala disebabkan kehidupan Trisy agak terkawal oleh atuk,nenek dan paksu nya.
 Every mouth Trisy akan mengirim surat pada Jade dan Jade akan membalasnya setelah menerima surat tersebut. 
Kehidupan Jade menjadi haru setelah banyak job yang mesti dilunaskan menyebabkan not time untuk Jade create latters pada 
Trisy, surat-II hanya dapat dibaca but ta mampu membalasnya sebab kesibukkan masa dengan kerjayanya. Kawan yang terbaik adalah kawan yang dapat memahami kte dengan hati yang ikhlas. 









 Bicara bumbung namanya.


                   

Di atas bumbung Wisma Topaz segalanya bermula.Tangga lapuk masam Wisma Topaz empat tingkat itu yang mula menghubungkan hidup keduanya.Bumbung kusam yang menadah awan tanpa atap itu yang menjadi telaga damai untuk menelah persoalan yang tak pernah ada hitam putih jawapannya.
Tembok batu bisu di situ yang menjadi saksi kepada seribu satu harapan dan mimpi,cerita dan bicara.



Setelah setahun berlalu ta jemu menati surat dari Jade muncul tetibe membuad Trisy stuck, membeku dan pelik. Latters dari Jade membuad kan aku agak tertarik dengan terjemaah isi surat tersebut :


Batrisya,

First or all, aku mintak maaf sebab dah lama tak reply letters kau. 
It has been years, i know. Sebab aku terlampau busy. 
Aku baru nak bina tapak. Aku harap kau faham. 
Dan aku tahu kau akan faham.
Aku dapat alamat ni daripada Jason. Dia mintak kat Jazz. 
Jazz mintak kat Buk Jah.


Aku happy sangat-sangat,bersyukur sangat-sangat. 
It had been years since kita last jumpa dekat Rooftop. 
Tapi yang aku rasa,you've changed and grown. For good. 
Aku boleh nampak kau tak lagi macam dulu. Dan aku happy untuk kau. 
Aku nampak kau through letters kau,dan tu dah cukup bagi aku. 
Macam yang kau tahu,i'm never good with worlds. Weapon aku just sketch aku. 


Dan aku mintak izin,Batrisya untuk aku jadikan kau inspirasi orang lain,macam mana kau jadi inspirasi aku untuk berubah ke arah yang lebih baik. 
You never know how much difference you've made in my life. 
Ikhlas. 
Dan aku harap kau dapat spread you're magic to others too. 
Izinkan aku. 
Ini prototype. 
Projek aku dengan Jason. 
Tapi aku tak kan publish without izin kau. 
Sebab ini cerita kau. 
Cerita aku. 
Tapi aku berharap sangat-sangat,untuk kau izinkan aku spread magic kau pada orang lain yang terasa diri diaorang broken,sebab kita dah buktikan no matter how much broken it was,akan ada sesuatu yang akan mend.


 Pasti. 
Dan janji tuhan itu juga pasti. 
Dia tak kan megubah nasib sesuatu kaum itu jika kaum itu sendiri tidak berusaha mengubahnya. Things that didn't kill you just make you stronger,ey? 
Hemigway pon cakap : Life breaks us all,but in the end we're stronger in the broken places. 
Between living well or living hell, we've made our choices and we've made it through. 
Sebab kita dah pilih the one yang tak nak.
Tke care,Trisy.
May Allah bless.






LIVE WELL OR LIVE HELL.
YOU CHOOSE.
YOUR CHOICE.





Dalam hidup,kte sendiri yang create kehidupan kte sama ada carried on with life according to the flow or make some paradigm shift following rules that being draft by the Almighty... 
lagi yang bole ubah diri kte batter then before kalau bukan diri and jasad bersatu untuk mengubahnya,jangan cakap 'tunggulah belum sampai seru or tbe masanya' sebab jawapan tu membuad kan kte hiprokrit pada islam.









~Nothing's late sebelum mati~







Kisah percintaan yang sangat awesome bagi aku.
 Story love berlandaskan hukum islam.
 Hati aku inginkan sebegitu rupa. 
Siapalah anak Adam yang akan bertahta di hati ini untuk melamar menjadi kekasih halal one day nanti. urrmmpp~









Kata-II penguat hati...






Synopsis belakang buku :

lontarkan
...kalau tidak ia meracun
kongsikan
....walau hanya pada awan-II

Mereka berbicara di atas bumbung
Episod hidup memang berbeza, tapi cerita mereka masih selari!

Allah takkan bebankan hambaNYA dengan
apa yang dia tak mampu!

Hidup tak selalunya lawa 
Tak selalunya ada pelangi
Kalau nak kata a bed of roses pun,duri-IInya tetap ada
Kadang-II..bilamana 'malapetaka' itu datang,
tersa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo
e]rasa macam dah tak mampu bangkit
Rasa macam dah tak mampu hela nafas

Dengarkan HLOVATE berbicara:
tentang hikayat Rooftop Rant dari puncak Wisma Topaz ini...
tentang Trisy dan Jade..

tentang bukit yang sayup di depan
tentang angin yang membawa salam di belakang
tentang lang sewah yang berlegar melayah di atas 
tentang deretan kenderaan yang bersesak-sesak di bawah

dan mereka terus bercerita...
sesudah berani meruntuhkan tembok hati dan dinding rasa

mampukah dibeli tangga-II untuk mrncapai cita-II?
ini cerita sebuah bicara
bicara bumbung namanya...





6 comments:

  1. Assalamualaikum, dari peminat Hlovate kepada peminat Hlovate.

    Datang sini cari post tentang Hlovate. Nice job~

    ReplyDelete
  2. pleasure ~
    kipas susah mati Hlovate di sini :)

    ReplyDelete
  3. suka sangat dengan segala penulisan hlovate .. banyak pengisian islam yang jarang diterapkan oleh penulis sekarang .. :)

    ReplyDelete
  4. love hlovate very very badly..thank's..
    thank you for your kindness.. terima kasih sangat2 sebab tulis novel yang banyak sangat membuka hati pembaca..especially me!!!who trying to find the best pathway of live..
    That I find through Contengan Jalanan..

    ReplyDelete
  5. salam ziarah budak engeneering.
    bila baca kau punya review, rasa macam kata2 bisu jiwa aku yg tak terlafaz.. haha (tiba2 je kan)
    btw... rooftop rant adalah novel hlovate yg agak dekat dgn jiwa aku, maybe sebab cerita tu macam cerita aku.. (haha.. ini lagi sekali tiba2)
    nice entri... may Allah bless you. :)

    ReplyDelete
  6. same goes to me too die hard fans hlovate dari novel aa+bb smpailah ke novel anthem habis hadam eheh..
    btw,hlovate give me a lot of inspiration and strenght to wake up whenever fall and to keep move on.
    kalau trisy,ana,minn edina boleh change for good, why not us?

    ReplyDelete